Lagning och fyllningar

Lagning och fyllningar är vanliga former av tandvård som syftar till att reparera och skydda tänder som har drabbats av karies eller annan skada. När din tandläkare upptäcker ett hål (kariesangrepp) i en tand, är det viktigt att omedelbart behandla det för att undvika att det växer sig större och leder till mer allvarliga problem.

En lagning kan ske med olika material, men ett vanligt material som används är komposit. Det är en blandning av glas och resin som kan färgas så att det matchar färgen på patientens tand. Detta gör att det bara syns om man tittar på tanden på mycket nära håll.
Vid mer omfattande kariesangrepp kan pulpan (tandens nerv) bli inflammerad och det kan krävas en rotbehandling, då pulpan och bakterierna tas bort från rotkanalerna och kanalerna fylls med guttaperka för att fylla och täta kanalerna.

Tack vare tekniska framsteg inom odontologin är det i princip smärtfritt att låta laga en tand idag, och det finns många materialalternativ att välja mellan. Så om din tandläkare rekommenderar att du ska laga en tand, så rekommenderar vi att man gör det för att undvika att det blir värre problem i framtiden.

Vi använder mest komposit. Komposit fyllningarna görs av en blandning av glas och resin och kan ges samma färg som tanden så att de bara syns om man tittar på extremt nära håll.

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig!