Undersökning och Utredning

En tandundersökning innebär att man går igenom munnen grundligt. Hur ofta ska du bör söka tandvård får tandläkaren bedöma efter undersökningen. Vanligtvis rekommenderas årligt kontroll. En tandundersökning innehåller flera moment.

Först ställs allmänna frågor om din hälsa och eventuell medicinering som kan påverka din tandstatus.

Det andra steget i utredningen är att kliniskt undersöka tänderna. Tandläkaren går igenom tänderna med hjälp av en sond och spegel, registrerar antalet tänder, tidigare tandvård, noterar förekomsten av karies och undersöker tandköttet. En standardutredning är inte komplett utan en noggrann granskning av omgivande slemhinnor, tungan och munbotten.

Under undersökningen kommer även tänderna att röntgas. Beroende på behovet tas olika antal bilder. Har du tänder med många lagningar eller andra kronor och broar, tidigare rotfyllda tänder, krävs det fler bilder än om du har friska tänder. I en enkel undersökning ingår det 4 bilder. Intra Oral Camera är ett annat hjälpmedel som tandläkaren använder för att ta bilder, som man visar dig och dokumenterar i journalen.

Efter undersökningen diskuterar tandläkare en eller flera behandlingsplaner med dig. Du får också ett skriftligt kostnadsförslag på den föreslagna behandlingen.

Röntgen

Varje patient som sitter i tandläkarstolen måste inte röntgas. Hos oss följes alla Strålsäkerhetsmyndighetens regler och riktlinjer.

Vid behov kan vi behöva ta en panoramaröntgenbild (OPG) för att få en översikt av båda käkarna. Panoramabild hjälper tandläkare för att se en visdomstand som inte dykt upp helt eller planera inför tandreglering, flera broar och kronor och  implantat eller om misstänkas för dolda infektioner eller sjukdomar i käkarna. En extrakostnad tillkommer för panoramaröntgen.

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig!