Skadar tandfasader naturliga tänder?

Inom tandvården är en veneer ett lager material som placeras över en tand. Veneers kan förbättra estetiken i ett leende och skydda tandens yta från skador. Det finns två huvudtyper av material som används för att tillverka en veneer: komposit och tandporslin.

1. Porslinsfasader

Porslins- eller keramiska fasader är gjorda av ett ultratunt keramiskt material som matchar färgen på dina naturliga tänder och används för att fixa tandflisor, sprickor och fläckar. De kan anpassas för att omforma och ändra storleken på tänderna för att ge dig ett ljusare och jämnare leende. De används också för att korrigera mindre felställningar och tandträngsel. Fördelarna med porslins- eller keramiska fasader är att de är permanenta, mycket fläckresistenta, hållbara och reagerar på varmt och kallt som dina naturliga tänder.

2. Kompositfasader

Kompositfasader fungerar likt porslin men är tillverkade av ett annat material som är billigare och snabbare att applicera. De är permanenta, motstår de flesta fläckar och är hållbara i upp till 8-10 år.

3. Tandbindning

Tandbindning är en lösning för att fixa tandfläckar. Det är lätt att utföra och kräver ingen bedövning eller återhämtningstid. Bindningen varar vanligtvis 5-10 år innan den behöver bytas ut. Det är ett bra alternativ för den som inte är redo att satsa på mer permanenta fasader.

• Tidigare krävdes det att man filade ner den naturliga tanden för att fästa fasader. Då tekniken har avancerat avsevärt är appliceringsprocessen nu mycket annorlunda och praktiskt taget smärtfri.

• För att applicera komposit- eller bindningsmaterialet behöver inget förändras med dina naturliga tänder. En etsande lösning målas på tänderna så att bindningsmaterialet kan fästa, sedan formas, skulpteras och lagras det i önskad form. Slutligen används ett ljus för att härda materialet.

För porslinsfasader innebär proceduren att en tunn lager emalj avlägsnas och en tandlim används för att fästa de individuellt skapade keramiska fasaderna på tänderna. Dessa porslinsfasader skapas för att exakt matcha tandens form och storlek enligt dina önskemål. Ett härdningsljus används sedan för att härda bindningsmaterialet på plats.

Så, slutordet?

• Varken tandfasader eller bindningsmaterialet kan skada dina naturliga tänder.

• Fasader är ett utmärkt val när du vill förbättra det naturliga skönheten i ditt leende och är ett mer konservativt val än andra alternativ som kronor.

• Det är dock viktigt att komma ihåg att porslinsfasader anses permanenta, eftersom ett tunt lager emalj måste tas bort för att fästa dem på tänderna.

Om du tar väl hand om dina fasader och inte skadar dem (skadade fasader måste bytas ut), kommer de att hålla länge. Praktisera god munhygien genom att borsta två gånger om dagen och använda tandtråd en gång om dagen, undvik att gnissla tänderna och få regelbunden professionell rengöring och kontroller för att hålla dina fasader nya.